All posts in Onderzoek

Top 25 property NL

In deze elfde lijst is het totale opgeleverde volume aan commercieel vastgoed  (voornamelijk kantoren, hotels, winkels) ongeveer gelijk gebleven aan vorig jaar. Ook nu is er door de top 25 architectenbureaus ongeveer 650.000 m2 bruto vloeroppervlak gerealiseerd.

Een groot deel betreft het hier ombouw van de bestaande voorraad. Het valt op hoe weinig van de ongeveer 330.000 m2 kantoren nieuwbouw betreft. Pas op de zevende plaats staat er een bureau met twee volledige nieuwe kantoren in de lijst. Read more…

Fictieve Kabelbanen in Nederland: tussenstand – 43 stuks

Het onderzoek is in een nieuw jasje gegoten op https://www.timdeboer.org/?p=1735. Hier vind je de allerlaatste updates in een handig doorzoekbaar format.

Laatste update: 10-8-2016

Eens in de zoveel tijd weet je zeker dat het gebeurd. Op zoek naar een schoon en duurzaam alternatief openbaar vervoerssysteem dat tegelijkertijd aantrekkelijk is voor toeristen komt men uit bij de kabelbaan; Het wondermiddel. ( lees ook de Mock-atorial in Leegstand Leeft) 

Negen van de tien keer hoor je er, na het opperen van het idee, nooit meer van. Vandaar deze doorlopende poging voor het vastleggen van deze fictieve kabelbanen. Bekijk ze ook op Google Maps.

Eindhoven (2016)
Twee architecten uit Eindhoven stellen voor de Strijp met het station te verbinden. Veel mooie plaatjes, weinig businesscase. En ook niet gekozen door de jury. Read more…

Gekocht: Archis – 1986 -2000

archissen
Een week geleden heb ik een aantal complete jaargangen van het tijdschrift Archis tweedehands aangeschaft (en de tijdschriftenbakken kreeg ik erbij). Wat ik al vaak gehoord heb blijkt ook echt waar: De oude Archis is echt beter (dan de nieuwe: Volume). Lange artikelen die nu ook weer relevant zijn omdat de besproken gebieden nu weer aan verbouwing toe zijn. Zo trof ik in de jaargang 1986 Scheveningen-Bad in Den Haag aan. Een haarfijne analyse van de openbare ruimte aldaar gaf precies het huidige probleem aan van de badplaats. En dat al in 1986. En de recentelijke visie van de gemeente? Die miste dat punt volledig.. maar dat terzijde.

Helaas is er nog geen digitale editie van de Archis (en de bladen ervoor en erna) beschikbaar zoals dat bijvoorbeeld bij het Amerikaanse opinieblad The New Yorker er al wel is. Dat zou het zoeken naar interessante artikelen wel makkelijker maken. Gelukkig zijn de jaargangen tweedehands nog gewoon beschikbaar. En wat het kopen nog leuker maakte: een vriendelijke ontvangst met koffie en een koekje en een goed gesprek over architectuur. Bedankt Marian & Hans!

 

Maximum Security City

cctv-foto


Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both. – Benjamin Franklin

Technology is a queer thing. It brings you great gifts with one hand, and it stabs you in the back with the other. – C.P. Snow

Kiezen we voor het stoere betonblok, het gietijzeren barokke bankje waar een vrachtwagen tegenaan kan rijden of laten we een hip bureau een gestileerd paaltje ontwerpen? Eigenlijk doet het er niet toe en is het slechts een kwestie van stijl. Als directe reactie op 9/11 worden gebouwen met verhoogd risico omgebouwd tot fort. Muren, hekken, paaltjes en afzettingen sluiten gebouwen van de omgeving af. Kostbare publieke ruimte gaat zo verloren. De betonblokken zijn de meest besproken exponenten van deze fortificatie. De effecten hiervan blijven echter beperkt tot de directe omgeving; de ingrepen veranderen de samenleving niet wezenlijk en zijn bovendien omkeerbaar.
De antiterreurmaatregelen die geen direct zichtbare gevolgen hebben, zijn veel bepalender voor de maatschappij. Deze ingrepen zijn overal van kracht en hebben een permanent karakter. Ze zijn bedoeld om vroegtijdig terroristen op te sporen en om aanslagen te voorkomen. Deze maatregelen gaan gepaard met uitbreiding van de bevoegdheden van de staat, die mensen in de gaten houdt terwijl zij nog geen strafbare feiten gepleegd hebben, die burgers het gebruik van de openbare ruimte ontzegt. Deze juridische aanpassingen gaan vergezeld met de inzet van nieuwe technologieën om dit vroegtijdig opsporen, volgen en ingrijpen mogelijk te maken. De rol en vormgeving van de publieke ruimte verandert en gebruikers worden gedegradeerd tot consumenten. Het artikel beschrijft deze veranderingen en geeft een aanzet voor nieuwe oplossingen die de stad versterken.

Read more…

Plinten 2

Plinten zijn, zo blijkt uit onderzoek, het laatste onderdeel dat bij een verbouwing wordt uitgevoerd. Meestal is dat zelfs pas vlak voordat het huis in de verkoop gaat. Toch zijn plinten een onderschat architectonisch detail. Daarom ben nog ik op zoek naar beroemde plinten voor een vergelijkende studie. Alle foto’s zijn welkom!

Een tweede lichting:

Dit lijkt een plakplint te zijn. Een rubberen? verbinding die zowel op de vloer als tegen de wand geplat zit. Gezien in een ziekenhuis, dus dit zal vast met hygiëne te  maken hebben. ( zag er overigens niet heel schoon uit.Dat kan je zien op de foto hieronder. Daar zie je nog een voordeel van de flexibele plakplint. Je kan er ook mee de bocht om.

In het provinciehuis Fryslan ligt deze stenen vloer. Er zijn 2 plintoplossingen te zien op deze foto. Allereerst het gebruiken van dezelfde steen als op de vloer. Geeft een mooi afgerond gevoel. Probleem is hoe om te gaan met de voegen in de vloer. Bij goed kijken zie je achterin de foto dat deze voegen zelfs in de plint terugk0men. De tweede plint is de terugvallende. Een onderbreking in de wand. In dit geval is er gekozen om daar vervolgens extra aandacht op te vestigen door deze onderbreking in glimmend metaal uit te voeren.

Zie ook: http://www.timdeboer.org/?p=805 voor Deel 1 in deze serie.

Grevelingen – Designing for a Future

onderwater

[lang_nl]

In de Zuid Hollandse Vormgevingsprijs stond de Grevelingen centraal. Dit zoetwatermeer kampt met tegenvallende bezoekersaantallen en de opdracht was dan ook om nieuwe toeristische publiekstrekkers te ontwikkelen. Ik heb mij juist gericht op het middengebied van de Grevelingen. Dit rustige gebied zou bij uitstek ontwikkeld kunnen worden tot een extensief recreactiegebied, waarbij de nadruk ligt op de ervaring van het water. Drijvende vakantiehuisjes waarvan een groot gedeelte zich onder water bevindt vormen een minimaal impact op de beleving van de openheid en zijn tegelijkertijd ook uitermate geschikt als basis voor duikrecreatie. Immers, de Grevelingen is een van de beste duiklocaties van Europa.

[/lang_nl]
[lang_en]

In 2008 the Zuid Hollandse Vormgevingsprijs (a design competition) was about the Grevelingen. This sweetwaterlake in the southwest of The Netherlands is getting less popular with tourists. The design brief asked for new ways of stimulating tourism. I focussed on the middle area of the lake. This very quiet part of the Grevelingen could be developed in extensive recreation area, where the experience is focussed on the water. Floating bungalows, for the most part underwater, have a minimal impact on the openess of the landscape and are very well suited to act as a base for diving activities. The Grevelingen has some of the best diving spots in Europe.

[/lang_en]

p08-402-blad11p08-402-blad2

[lang_nl]

Naast dit ontwerp zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden te bedenken. Na afloop van de competitie komen zoals gebruikelijk de beste ideeën naar boven. Maar daarover later meer.

[/lang_nl]

[lang_en]

After I handed in this design I got a completely different and much better idea about promoting the Grevelingen. But i will post on that later.

[/lang_en]

We rule this city

werulethiscity2_web

In het kader van de Dag van de Architectuur 2008 heeft Stroom Den Haag een boekje uitgebracht over macht en de stad. Aan de hand van verschillende soorten macht en bijbehorende projecten wordt een beeld geschetst van de invloed van deze machten op de gebouwde omgeving. Voor de publicatie heb ik renderingen en artist impressions opgevraagd van de verschillende projecten. In het boekje is nu duidelijk te zien hoe bij verschillende projecten deze beeldvormig een belangrijke rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van de verschillende projecten.

De opgenomen artist impressions zijn een klein onderdeel van het onderzoek dat ik momenteel aan het doen ben naar het waarheidsgehalte van de rendering.

English:

“We rule this city” is a publication made by Stroom Den Haag. I had the honour to contribute part of the research i am conducting on the role of artist impressions in the public debat about proposed projects. In the publication a slection of projects is shown from conception, rendering till the built form.

The publication is only available in dutch.