All posts in Fragmenten

Mijn collectie van Koolhaas fan art nu op Pinterest.

 • DSC_0094
 • DSC_0112
 • DSC_0098
 • DSC_0096
 • DSC_0109

Billy Holidaypark, Den Haag – CARVE

Den Haag: verschillende interpretaties van dezelfde stad

Als voorproefje op een meer exacte combinatie van films van verschillende gebruikers die dezelfde openbare ruimte gebruiken in Den Haag. In sommige gevallen op dezelfde locaties.

Read more…

Werkomstandigheden

In de game industrie in Amerika zijn een aantal vrouwen van game ontwikkelaars die werken bij Rockstar (bekend van Grand Theft Auto) in opstand gekomen tegen de zware werkomstandigheden. Zie tweakers.net. De vrouwen betogen in een brief aan de directie dat hun mannen geregeld weken van 70 uur maken waarbij 12 uur per dag werken en werken op zaterdag geen uitzonderingen zijn. Zij menen zelfs dat de druk op de werknemers steeds hoger opgevoerd wordt door de directie.

Maar 70 uur per week en werken in het weekend ( en twaalf uur per dag) klinkt voor een architect wel heel bekend in de oren. Het is vrij gewoon bij grote (lees: bekende) bureaus dat de werknemers bijna als slaven behandeld worden. Toch heb ik nog nooit gehoord van een vergelijkbaar initiatief van vrouwen van architecten. hebben architecten geen vrouwen? Zijn architecten misschien zo gebrand op die ene kans om zelf beroemd te worden dat zij nooit klagen? Of zijn de vrouwen misschien blij dat hun man nooit thuis is?

Volgens Tweakers.net is het niet de eerste keer dat dit gebeurd. Al in 2004 is EA veroordeeld tot het betalen van miljoenen aan haar werknemers die EA veel te hard liet werken.

 

Gekocht: Archis – 1986 -2000

archissen
Een week geleden heb ik een aantal complete jaargangen van het tijdschrift Archis tweedehands aangeschaft (en de tijdschriftenbakken kreeg ik erbij). Wat ik al vaak gehoord heb blijkt ook echt waar: De oude Archis is echt beter (dan de nieuwe: Volume). Lange artikelen die nu ook weer relevant zijn omdat de besproken gebieden nu weer aan verbouwing toe zijn. Zo trof ik in de jaargang 1986 Scheveningen-Bad in Den Haag aan. Een haarfijne analyse van de openbare ruimte aldaar gaf precies het huidige probleem aan van de badplaats. En dat al in 1986. En de recentelijke visie van de gemeente? Die miste dat punt volledig.. maar dat terzijde.

Helaas is er nog geen digitale editie van de Archis (en de bladen ervoor en erna) beschikbaar zoals dat bijvoorbeeld bij het Amerikaanse opinieblad The New Yorker er al wel is. Dat zou het zoeken naar interessante artikelen wel makkelijker maken. Gelukkig zijn de jaargangen tweedehands nog gewoon beschikbaar. En wat het kopen nog leuker maakte: een vriendelijke ontvangst met koffie en een koekje en een goed gesprek over architectuur. Bedankt Marian & Hans!

 

De tapijtplint

Deze plint zal sommigen wel bekend voorkomen. In hotels met een budgetstatus is er bij de bouw geen geld voor plinten van vast materiaal. Niet getreurd, er zijn altijd nog tapijt-plinten. Deze kan je om elke hoek vouwen en vervolgens vast nieten.

 

Plintenprobleem – De Rode Olifant

Bij een bezoek aan het gebouw “De Rode Olifant” in Den Haag viel mij de bovenstaande aansluiting van twee heel verschillende plinten op. Blijkbaar was deze aansluiting even vergeten. Maar hoe zou jij omgaan met dit probleem?

Overigens is “De Rode Olifant” verder prachtig gerestaureerd en nu in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw. In het toegepaste concept van SPACES kan je altijd even binnenlopen ( om bijv. het mooie atrium te bekijken).

STROOM: expanded performance

Gisteravond debat bij @stroom_denhaag midden in de tentoonstelling ‘expanded performance’. Gebouw wordt langzaam getransformeerd. http://t.co/NIFsVHMY Dit is een blik op de lunchtafel van @stroom_denhaag . Mooi scheef is niet lelijk. En ook de werkplekken zijn aangepast. Kortom gaat dat zien – en ervaren- bij @stroom_denhaag. #denhaag http://t.co/VyTr5UMZ . De tentoonstelling maakt de ervaring van ruimte veel bewuster.

  Overlijden Piet Sanders

  26-9 is op 100-jarige leeftijd Piet Sanders overleden. Deze jurist&kunstverzamelaar was ook de financier van de Jaap Bakema Fellowship. Piet Sanders legde de basis voor deze beurs die inmiddels 6 keer is uitgereikt: http://t.co/Ohap7pOI .

  Ik was de eerste die deze beurs mocht ontvangen. Dit was voor een onderzoek naar de ruimtelijke gevolgen van terreur en bestrijding daarvan. Het onderzoek is overigens nog steeds te zien op: http://t.co/4WsYIlw5 . Piet Sanders heeft zijn hele leven kunst verzameld. Een selectie van die verzameling is momenteel te zien in Stedelijk Museum Schiedam.

  Crowdfunding voor een kogelvrij vest.

  Crowdfunding voor een kogelvrij vest: http://t.co/7BnNWtWV #Syrië. Deze fotograf wil graag terug naar Syrië maar wil wel graag beschermd zijn. Dus probeert hij via crowdfunding een uitrusting bij elkaar te krijgen. Die moet je dus steunen en ik heb de bovenstaande foto gekocht. Je an de fotograaf volgen via twitter: @unaphotographer.

  Load More