Render vs. Reality 1 – De Baljurk, Den Haag

2913017296_3be137bcf3_b

In deze nieuwe serie afbeeldingen op mijn website gaat het niet om de architectonische kwaliteiten van de getoonde gebouwen. Hier staan juist de verschillen tussen de suggestie van de artist impression en de realiteit centraal. Hoe wordt architectuur aan de leek verbeeld en ‘verkocht’?

Hier zien we de Baljurk in Den Haag, ontworpen door Archipel ontwerpers.  De afbeelding is geen echte impressie te noemen. Het houdt het midden tussen een plaatje uit een 3d programma en een artist impression. Het verschil tussen de rendering en de realiteit zit hier vooral in het selectief weergeven van de omgeving om zo de diepte in de rendering te benadrukken.Wat ook opvalt is het gebouwtje aan de linkerkant van de foto met de klassieke gevel. Dit onderdeel van de nieuwbouw is in de rendering net zo schematisch uitgewerkt als de omgeving. De aandacht van de beschouwer gaat dus vooral uit naar de ‘Baljurk’. Ook is er in de rendering een poging gedaan de waarde van het gebouw voor de omgeving te benadrukken door het toevoegen van een terras op de voorgrond. In de rendering ontbreekt echter een deur naar dit terras. Helaas is in real-life een kookwinkel op de begane grond gevestigd en een terras is er nooit gekomen. Een deur naar buiten is er uiteindelijk wel gekomen, deze is zelfs erg opvallend aanwezig.