Kort nieuws & commentaar: 2010-04-25

  • Wie kan helpen? mag een cv combiketel in dezelfde ruimte hangen als de groepenkast?( de meterkast blijft, ketel komt erbij. Opgelost: In het bungalowpark waar ik dit weekend was zat de combiketel heel dicht op de stoppenkast. Daar mag het dus wel. En in mijn eigen huis dus ook. (maar of het ook echt toegestaan is? Ik hoor het graag!)
  • Bij mij geen vonkje inspiratie bij de 16 plannen voor Cultuurcluster. Is dit nu het resultaat van de magere inzet van al die grote bureaus of van de opdrachtformulering door de gemeente? Het niveau inzendingen is net zo goed als in een open competitie; zonder de outsiders dan. Tot eind mei zijn de 16 voorstellen nog te zien in het Haagse stadhuis. Op 7 mei zal de selectiecommissie 3 voorstellen uitkiezen om verder uit te werken. Volgens mij zou een open ideeenprijsvraag gevolgd door een opdracht voor de winnaars interessantere voorstellen hebben opgeleverd. Maar dan had ook het gevraagde programma meer ruimte moeten krijgen (dus een grotere envelop). Veel van de 16 inzendingen lopen letterlijk tegen de grenzen van de envelop omhoog. Gezien de tijdsdruk -opening van het nieuwe gebouw in 2018- zal er snel doorgezet worden, alle kritiek ten spijt.
  • Op weg naar Delft voor #architectuurkritiek symposium. Ben benieuwd naar de rol ervan in het buitenland. < Hier kom ik nog op terug> Even kort verslag: Het was een interessante confrontatie tussen verschillende opvattingen van het vak architectuurkritiek. Alle sprekers op het symposium waren allemaal autodidact – niemand had ooit een opleiding schrijven gehad. Rode draad was de (bijna) onmogelijkheid om van architectuurkritiek alleen te leven. Of zoals Paul Vermeulen het stelde: Architectuurkritiek is iets dat je in je vrije tijd doet. Dat wil niet zeggen dat het een hobby is, maar juist de mogelijkheid biedt om je interesses te volgen, onderzoek te doen en je eigen gedachten aan te scherpen. <later meer over dit onderwerp>


  • Zal het M-gebouw van OMA in Den Haag nu zonder problemen worden gebouwd ? De gemeenteraad is akkoord met de financiële steun voor de M van Money 0f de M van Koolhaas naast het Centraal Station in Den Haag. En dat omdat anders de omgeving van het station langer open ligt (nu gaan de bouwprojecten bijna gelijk op). Toch gek, dat de gemeente meebetaalt aan het realiseren van commercieel vastgoed. Deze financiële constructie kan best nog eens een staartje krijgen.