Twitter en meer

  • Nu bezig in het boek Wolk777 van Blauwhof en Verbaan. Het is een met vaart geschreven boek over macro economie en de rol van crisis daarin. Inmiddels heb ik het boek uit. Het geeft een mooi en fascinerend inzicht in een economie waarin geld verdienen met geld het enige doel is. Op bepaalde momenten scheert het boek langs de bouw- en vastgoedsector die bijna net zo erg gebaseerd zijn op eeuwige groei. (zoals de zogenaamd eeuwig stijgende huizenprijzen). Dat moet anders. Maar hoe? In ieder geval niet als in Florida (de staat waar iedereen makelaar is), waar niet alleen de economie ingestort is, maar ook de overheid, want die was / is afhankelijk van groei en migratie van mensen naar de staat toe. Nu er meer mensen weggaan dan er bij komen stort alles is en is er geen geld meer voor de elementaire diensten als brandweer en politie. Hele wijken zijn spookstad geworden.
  • OMA naast Den Haag Centraal: Volgens de stukken wilde B&W wel wat tientallen miljoenen investeren in het project, maar de raad dus niet. #
  • ontwikkelaar Eurocommerce wil OMA gebouw den haag alleen bouwen als gemeente 12500 m2 afneemt als er binnen een jaar geen andere huurder is. De gemeenteraad is ook niet op haar achterhoofd gevallen. Nu ja zeggen tegen deze financiele constructie kost tientallen miljoenen waarvan het terugverdienen wel ingecalculeerd is maar hoogst onzeker, want afhankelijk van de markt. En dat alles om 1,4 miljoen rijkssubsidie te krijgen (maar dan moet wel voor 1 mei de eerste werkzaamheden starten.).Norder wilde de gemeente wel 1/9 van het gebouw laten kopen om daar in et ergste geval wat gemeentediensten in onder te brengen. Nadat het natuurlijk voor 10 miljoen turnkey is opgeleverd. Volgens de gemeentestukken ging de deal met Eurocommerce alleen door bij een direct ja van de gemeenteraad. Zie ook de gemeentestukken.