Breien voor de publieke ruimte – Breiguerilla Delft

imag0011-k

[lang_nl]Vrijdagavond was het zover. Na maanden wachten kreeg ik nu eindelijk het verlossende mailtje. Ik mocht mee. We zouden zondagochtend vroeg verzamelen op de Markt in Delft. Het was tijd voor breiguerilla.

Vooraf had ik uitgezocht wat de regels voor dit soort activiteiten zijn in Delft. Volgens de plaatselijke APV valt dit onder het algemen kopje graffiti. Daar kan je in ieder geval een boete van 90 euro voor krijgen. Ik verwachte dan ook opgewacht te worden door een geharde groep anarchistische kunstenaars. De werkelijkheid was iets anders. Anarchistische was de groep in ieder geval wel. Op de afgesproken plek was niemand te bekennen, wel was ik op de weg naar de Markt al een paar openbare breisels tegengekomen. Met mijn contactpersoon (M.) ging ik mee om haar werk op te hangen in een boom op de Markt zelf. Het was vanwege het illegale een eenvoudige klus. Binnen twee minuten hing de libelle van M. in de boom.

imag0003-k

imag0023-k

Hierna gingen we op zoek naar de andere leden van de groep. Ik herkende ze niet. Zij waren perfect vermomd om niet op te vallen tussen de vroege kerkgangers op deze zondagochtend. Bij de Oosterpoort vonden we twee leden van de groep die bezig waren een lijk in het gras te leggen. Een erg mooie ingreep die geloof ik nu nog steeds te bewonderen is. Ook brachten ze een gebreide hand aan bij de brug. Gezamenlijk liepen we terug naar de Markt. Daar had inmiddels het stadhuis een sjaal gekregen en een boom een rokje aan. Aan de andere kant van de markt was een brug versierd met twee uitermate schattige octopussen. En er was een bankje met sokken aan. De makers waren nergens meer te bekennen.

imag0018-k

imag0045-k

Anders was dat bij een andere groep. We troffen hen aan terwijl ze nog volop bezig waren hun werk te bevestigen. Uitgerekend deze groep werd door een politie surveillance gespot. En juist deze groep had een provocerende boodschap. Vier delftsblauwe piemels in opgewonden staat waren aan de brugleuning bevestigd. Daarmee leken de betrokken personen commentaar te leveren op het hoge gehalte mannen in de Delftse studentengemeenschap. De politie kwam al snel terug. Kerkgangers hadden geklaagd over het opruiende karakter van hun werk. Na namen genoteerd te hebben en foto’s gemaakt gingen ze contact opnemen met het hoodbureau om te vragen wat er moest gebeuren. Wij lieten de politie achter omdat hun beslissing wel erg lang duurde. De koffie wachtte.

En hoe het afliep? Van de politie moesten de piemels verwijderd worden, maar er was verder geen boete voor het breien in de openbare ruimte

[/lang_nl]

[lang_en]

Not available in English.
[/lang_en]

2 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Elise Kloppers
november 29, 2009 at 1:43 pm

Jammer dat ik deze nieuwe bewoners en haar leden niet in mijn stad Delft heb kunnen ontmoeten. Groet van Elise

_____Tim.de.Boer.org » Blog Archive » Kort nieuws & commentaar: 2010-04-25
april 25, 2010 at 10:36 pm

[…] klinkt bekend hoor: http://www.timdeboer.org/?p=273 voor plaatjes guerilla knitting Delft!! in reply to marlyinspace […]