Wie bouwt Nederland vol?

Elk jaar mag ik voor Property NL de Top 25 meest bouwende architecten in Nederland opstellen*. Superleuk om te doen en inmiddels doe ik het al zo lang dat een 5 jaren overzicht mogelijk is.

Wat cijfers 

In die 5 jaar stonden er 79 bureaus in de Top 25. Geen enkel bureau stond er elk jaar in. Samen zijn deze bureaus goed voor 3,9 miljoen m2. 

Als we naar de bedrijfshallen, datacentra en distributiecentra kijken is de spreiding veel dunner. In de afgelopen 5 jaar stonden er 18 bureaus in dit lijstje. Samen hebben ze in 5 jaar 8,2 miljoen m2 distributie-economie toegevoegd aan Nederland. 

* de regels zijn, opgeleverd in het betreffende jaar, alleen commerciële ontwikkelingen ( kantoren, winkels, hotels, leisure en parkeergebouwen en eventuele dbm variaties). Aangeleverd door bureaus en ontwikkelaars zelf, gecontroleerd via publiek beschikbare informatie online.