Twitterrr: EUROJUST

Historisch document verhinderd mogelijk bouw #eurojust in #denhaag Wethouder heeft de raad daar niet over geïnformeerd:http://bit.ly/gqE4BN #Soap eurojust RT @DenHaagNL: Onduidelijkheid over servituut voor Eurojust http://bit.ly/he7zmr . eurojust #DenHaag koerst aan op een fijn juridisch gevecht met kapitaalkrachtige #juridische geschoolde bewoners van #Zorgvliet

De komst van Eurojust naar een nieuwe locatie – Ze zitten nu bij het ICC op de Binckhorst-  in de internationale zone is belangrijk voor de stad. Natuurlijk dient daar dan een plek voor worden gevonden. De manier waarop dat gegaan is is wel heel dom. Ten eerste zijn er drie lokaties onderzocht waarvan men wist dat 1-2 daarvan sowieso niet voor in aanmerking kwam voor de bouw van Eurojust. De derde lokatie -randje Zorgvliet- moest het dus worden. Dat terwijl er erg veel kantoren leeg staan in Den Haag. Nu begrijp ik dat een internationale organisatie graag een eigen kantoor wil hebben. Dit dient daarnaast ook optimaal beveiligd worden. De uitkomst van de veiligheidseisen zullen mogelijk niet te realiseren zijn bij een bestaand gebouw. Toch is het vreemd dat Den Haag en de Nederlandse staat – die volgens mij ook het gebouw betaald – de veiligheidseisen klakkeloos heeft overgenomen. Het inventief omgaan met deze eisen zou kunnen resulteren in een kantoor dat zich niet afzet tegen de omgeving, maar er een relatie mee aangaat. De vraag is echter of daarvoor niet eerst de stedenbouwkundige vragen over de inpassing van dit behoorlijk grote programma in Zorgvliet ter discussie moet staan. Zonder deze stap terug zal de realisatie van Eurojust een lang en kostbaar proces worden.

De servituten voor #Eurojust zijn gevonden zie: http://d66blog.nl/denhaag/2011/03/13/servituten-in-zorgvliet/

UPDATE april 2011: Volgens de wethouder zij de servituten die de bouw van Eurojust moesten tegenhouden ongeldig gemaakt tijdens de bezetting in de tweede wereldoorlog om de aanleg van een tankgracht mogelijk te maken. Dat kan. Het doet echter niks af aan het feit dat het programma te groot is voor deze lokatie. Hiermee is er nog niks opgelost.

UPDATE 2 april 2011: #eurojust mag gebouwd worden: http://bit.ly/fcAWT8 – nu nog even de juridische procedures door…….